Kinabatanganfloden













Tillbaka på Sepilok Jungle Resort efter ett dygn på och vid Kinabatangfloden. Första dagen började med en 2h lång bussfärd på skumpiga vägar, stundtals studsade vi nog en halvmeter. Den malaysiska guiden körde på sin guidning helt utan att uppmärksamma att micken var avslagen. Det spelade inte så stor roll, ingen förstod vad hon sa i alla fall men roligt hade hon - många asgarv! 😅 Färden gick igenom enorma palmoljeplantager. Tänk vad mycket regnskog som fått ge vika för att vi ska ha god choklad, härliga lotions, biodrivmedel och smink. Visst det är grönt, men efter att besökt flera av Borneos naturreservat och fått veta att vissa djur- och växtarter nästan är helt utrotade eller kraftigt reducerade, så mår man nästan illa av att se dessa plantage. De tar aldrig slut. Enorma ytor. 

Väl framme i jettyn så hoppade vi på en flodbåt som tog oss till Billit Adventure Lodge. Där väntade små hyddor i skogen på oss. Hyddorna är inte så primitiva som det kanske låter. De har både badrum med vatten, ac och elektricitet. Nåja, efter lite drickor bar det ut på rivercruise i små hemmabyggda båtar med 2-taktare. Racet efter att hitta Borneos big five hade börjat och bensinångsdimman låg tät över floden. Det var stundtals svårt att andas. Säkert ett 15-tal båtar med turister tävlade om att ge just deras grupp bästa upplevelserna. Denna tur lyckades vi se elefanter, apor, apor och återigen apor. En hel del exotiska fåglar också bland annat Hornbill som ingår i the big five. Vi såg även  orangutanger, näsapor och silver leaf monkeys. Hem till lodgen igen och Simon lyckades övertala Martin att följa med på en guidad night jungle walk. Denna hike gjorde vi även för fem år sedan och lovade oss själva att aldrig mer utsätta oss för dylikt. Men vad gör man inte för sin son. De gav sig ut bland blodiglar, mygg och lera i det okända regnskogsfuktiga mörkret. Turen som skulle ta en timme blev till två då guiden gick vilse.. hem kom en skitnöjd Simon och en väldigt svettig och trött Martin. De hade sett några fåglar och en popcornkatt (katt som luktar popcorn??). Jippi.

Några timmars sömn senare var det dags att vakna 5.30 för en morningcruise.. jakten på the big five fortsatte. Denna gång hade vi lyckan att se hur en elefant simmande över floden, hur några andra elefanter intog frukost och badade… ja och några fåglar och apor till. Vi ville ju se krokodiler, men pga högvatten såg vi bara en som dök snabbt under ytan, om det räknas fick vi bingo på the big five. Lite frukost på det och sen skumpade vi hem genom palmoljeplantagen. 

Imorgon ska vi försöka ta oss till Semporna och öarna utanför för några dagars dykning… ganska oklart hur vi kommer dit, men det löser sig väl. 5h ska det ta iaf. 

Kram från Sepilok 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vrakdyk, djuphavsfiske och hajar